Rätt däck till rätt bil!

493677-winter-tires-display

Att välja rätt sorts däck till din bil är av absolut yttersta vikt. Det är ju däcken som har kontakten med underlaget du kör på. Alltså är det däcken som ser till att bilen du kör håller sig säkert på vägen.

Om däcken misslyckas med sitt jobb kan det innebära allvarliga skador. Alla vi vet hur vanligt det är med olyckor i trafiken. Även om de ofta inträffar på grund av den så kallade mänskliga faktorn, är det avgörande att bilens alla komponenter fungerar som de ska, däribland däcken. Därför är det en god idé att välja däck med omsorg. Om dessa grundläggande komponenter inte passar till fordon eller väglag spelar det ingen roll hur mycket teknisk säkerhet du har inuti bilen. Funktioner som exempelvis antisladdsystem vilar ytterst på att däcken fungerar problemfritt.

Skillnaden mellan ett sommar- och ett vinterdäck är just den faktor som gör din körning säkrare under vinterhalvåret. Vinterdäck består av en annan gummiblandning än sommarmaterialet. Denna blandning förblir mjuk och följsam även vid låga temperaturer så att den kan ge bättre fäste på hala vintervägar. Å andra sidan innebär samma egenskap att de inte borde användas istället för sommardäck, eftersom vintermaterialet inte är anpassat till temperaturer över sju grader. Om du tar dig en närmre titt på däckets mönster så ser du också att vinterdäcken inte bara har försetts med ett mer komplicerat mönster, utan också med en djupare mönsterprofil. Detta mönster har ibland också en utformning som underlättar rörelse i bilens körriktning och motverkar att bilen börjar glida åt andra håll. Dubbar är också vanliga på våra vinterdäck, men eventuella nackdelar vad gäller miljöpåverkan, slitage och trafikbuller gör att deras användning är omdiskuterad. Andra menar att de en aning otympliga dubbdäcken är ett tryggt alternativ när familjen ska skjutsas genom vinterns alla snöoväder. Infosite är en bra källa för information angående val av däck.